Prodajate ali oddajate nepremičnino? Vpišite svoj oglas

Ksenija Mihajlović, lastnica RENEX NEPREMIČNINE o vrednosti stanovanj v Ljubljani

12.03.2023
V Ljubljani se kupujejo stanovanja v vrednosti med 230 in 260 tisočaki. Cene na nepremičninskem trgu so, tako kot povsod, odvisne od elastičnosti povpraševanja. Danes je na trgu predvsem veliko več povpraševanja, čemur so posledično primerne tudi višje cene.

Cene na nepremičninskem trgu so, tako kot povsod, odvisne od elastičnosti povpraševanja. Danes je na trgu predvsem veliko več povpraševanja, čemur so posledično primerne tudi višje cene.

Nikakor pa se še ne pričakuje upada cen nepremičnin, saj je ravno spremenjena življenjska situacija, delo od doma in več preživljanja prostega časa doma povzročilo, da ljudje kupujejo večja stanovanja ali pa se selijo v hiše in na mestna obrobja in celo na podeželje, tako da potrebe po zamenjavi nepremičnin obstajajo. In vedno bodo, saj življenje ne glede na situacijo teče dalje, življenjsi krog rojstev, staranja in smrti se nadaljuje, s tem pa tudi potrebe po transakcijah z nepremičninami.

 

Prav tako je letos specifična situacija ko gledamo banke, saj je na računih posameznikov veliko denarja, ki so ga banke po novem začele zaračunavati (ležarine za večje zneske). Zato marsikdo s sredstvi v tem času vidi nepremičnine kot bolj plemenito naložbo od alternativ, saj predstavljajo otipljivo, realno stvar z relativno stabilno vrednostjo. Po mojem mnenju se ne moti.

Dejanski trend gibanja je v statističnih podatkih zabeležen v zadnjih šestih letih, cene naj bi v zadnjem letu zrasle za približno 5%, kar pa v praksi ni res. Vemo, da se nekatere elitne lokacije (novogradnje) v Ljubljani prodajajo po že skoraj neverjetnih cenah. Je pa res, da so po naših izkušnjah za klasične investitorje te cene previsoke, saj ni pričakovanega donosa.

 

Po naših izkušnjah so trenutno investitorji pripravljeni odšteti za dvosobna stanovanja v Ljubljani  med 230.000 in 260.000  EUR, odvisno od lokacije, starosti in urejenosti stanovanja. Ogromno zanimanja je v zadnjem času tudi za stanovanja in apartmaje na slovenski obali, kjer pa so kupci po naših informacijah pripravljeni odšteti od 150.000 do cca 300.000 EUR, spet odvisno od nekaterih ključnih dejavnikov, ki vplivajo na ceno nepremičnin. Menim, da se bo ta trend nakupa nepremičnin na slovenski obali zaradi trenutne situacije in morebitnih ukrepov, ki so/bodo vezani na turistična potovanja tudi v bodoče nadaljeval.

Kar se tiče strukture kupcev nepremičnin, je več nakupov za osebno rabo (družine/posamezniki), kot pa investicijskih nakupov, ki pa se v letošnjem letu lahko povečajo, zaradi že zgoraj opisanih dejstev.

Trenutno je za tiste, ki so to sposobni (imajo sredstva ali so kreditno sposobni) zelo primeren čas za nakup, saj imajo tudi banke zelo ugodne obrestne mere za stanovanjske kredite.

 

Do odstopanj med  tržnimi in uradno zabeležinimi cenami prihaja predvsem zaradi tega, ker so oglaševane cene pri prodaji nepremičnin večinoma precej višje od dejansko realiziranih transakcij. Velikokrat oglaševane cene vsebujejo tudi opremo stanovanj, ki se pri nekaterih transakcijah obravnava kot ločena prodaja.

Prav tako veliko lastnikov nepremičnin včasih določi ceno svoje nepremičnine nerealno, na podlagi premerjav z že oglaševanimi nepremičninami. Tu bi poudarila, da je pametno sodelovati z nepremičninskim agentom, ki stanje na trgu dobro pozna in lahko stranki dejansko svetuje optimalno prodajno ceno (tudi na podlagi tržnih analiz, ki nam jih omogočajo nekateri plačljivi programi, kjer so upoštevani vsi podatki v času, ko analizo delaš – niso podatki »za nazaj«, pač pa ažurni podatki). Se je že zgodilo, da smo predlagali višjo prodajno ceno nepremičnin in jo potem tudi realizirali. Prav tako se je zadnje čase način posredovanja pri prodaji nepremičnin spremenil in prilagodil aktualnim rezmeram, tako da ni več dovolj le oglaševanje na spletnih portalih, ampak s sodobnim in aktivnim pristopom zelo pohitrimo prodajo nepremičnin.

 

Pri tem so nam v veliko pomoč najnovejši organizacijski in prodajni modeli, ki jih uporabljamo predvsem agencije, ki smo združene v družini Keller Williams Slovenia. Tako smo npr. lahko v prvem četrtletju letošnjega leta zaključili 78 nepremičninskih poslov, ne glede na situacijo na trgu in zaprtje, ki je v tem času bilo.

 

 

 

 

KW Slovenia za medijska vprašanja

Tea Kozar

065 553 951

tea.kozar@kwslovenia.com 

#1 - Ksenija Mihajlović, lastnica RENEX NEPREMIČNINE o vrednosti stanovanj v Ljubljani#2 - Ksenija Mihajlović, lastnica RENEX NEPREMIČNINE o vrednosti stanovanj v Ljubljani#3 - Ksenija Mihajlović, lastnica RENEX NEPREMIČNINE o vrednosti stanovanj v Ljubljani