facebook pixel
Iščete ali prodajate/oddajate nepremičnino? Vpišite tukaj

24UR.COM: Samo v zadnjih treh mesecih se je cena stanovanja dvignila za 1,69 odstotka

12.03.2023
V prispevku članek in televizijska izjava prvega moža Keller Williams v Sloveniji, Daniel Angel Saulija o tem, kako dvig cen energentov in prekinitev dobavnih poti dvigujeta tudi cene surovin in materialov vpliva na nepremičninski trg v Sloveniji in natančneje v Ljubljani.

24UR.COM /Televizijska oddaja Svet na Kanalu A

 

Koliko denarja potrebujemo za gradnjo lastne hiše ali nakup stanovanja?

 

V prispevku članek in televizijska izjava prvega moža Keller Williams v Sloveniji, Daniel Angel Saulija o tem, kako dvig cen energentov in prekinitev dobavnih poti dvigujeta tudi cene surovin in materialov vpliva na nepremičninski trg v Sloveniji in natančneje v Ljubljani. Posledično je gradnja hiš zato veliko dražja, prav tako v nebo rastejo cene vseh nepremičnin. Če je bila v 90. letih izgradnja hiše nekaj normalnega, je danes to s povprečno plačo, brez kredita ali celo z njim skorajda nemogoče. Če pogledamo ceno stanovanja v Ljubljani, ki je danes na kvadratni meter torej malo manj kot 3.400 evrov, bi bilo v 90. letih to okrog 400 do 500 evrov na kvadratni meter.

 

 

"Če bi nam nekdo rekel dve leti nazaj, da bomo v vrsti stali in da bomo natočili bencin po skoraj dva evra, ker se bo še podražil, bi mislili, da je nor. In tako je zdaj tudi pri nepremičninah," pravi Daniel Angel Sauli iz nepremičninske družbe Keller Williams Slovenija. Trenutno Slovenci za povprečno stanovanje v Ljubljani stojijo kar v dolgih vrstah. Povpraševanje je zaradi nizke ponudbe na trgu nepremičnin veliko, cene pa zato eksponentno rastejo. "Tri odstotke je tisto, kar je pričakovano za rast cen nepremičnin, zdaj pa je smo prišli na 14 odstotkov v enem letu," doda Sauli.  

Želja imeti nekaj 'svojega', izhaja iz preteklosti. "V 90. letih je pravzaprav vsak po Jazbinškovem zakonu dobil svojo nepremičnino. Pred 90 leti so vsi dobili kadrovska stanovanja," razlaga Sauli. Danes je lastno stanovanje ali hiša vse prej kot samoumevna. Ob tako visokih cenah, visokem povpraševanju in skopi ponudbi nepremičnin, je le vprašanje časa, kako dolgo bo trg vse to zdržal. 

 

 

 

24UR.COM / televizijska oddaja Svet na Kanalu A

Datum prispevka: 8.7.2022

 

 

 

Glej video izjavo: https://www.24ur.com/video/62756927

 

Beri članek: https://www.24ur.com/novice/svet/koliko-denarja-potrebujemo-za-gradnjo-lastne-hise-ali-najem-stanovanja.html

 

 

 

 

 

 

KW Slovenia za medijska vprašanja

Tea Kozar

065 553 951

tea.kozar@kwslovenia.com 

 Nazaj

#1 - 24UR.COM: Samo v zadnjih treh mesecih se je cena stanovanja dvignila za 1,69 odstotka#2 - 24UR.COM: Samo v zadnjih treh mesecih se je cena stanovanja dvignila za 1,69 odstotka